Frågor och svar om p-piller

5 Jul 2013, 13:07 435
Tjej, 16 år
Question


Hej!
Jag är 16 år och har aldrig använt p-piller eller något sådant är även oskuld och så men jag undrar om man kan äta p-piller för att få bort eventuell mensvärk som kommer ibland och att gå bort mensen typ helt och så utan att använda det som preventinmedel utan mer för att få bort mensvärk!?
Är det farligt att äta p-piller även om man inte äter det som preventinmedel eller måste man ha många anledningar till det och så undrar jag om man måste besöka gynekolog och göra en undersökning för att få ut piller?! Tacksam för svar!! :)

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Har man en väldigt besvärlig mensvärk som inte går att få bort med vanliga värktabletter kan man bl a rekommenderas att ta p-piller. För vissa kan även p-piller ta bort mensen helt, men för de flesta fortsätter mensen komma även om den eventuellt avtar lite. 

Trots att p-piller framförallt är ett preventivmedel kan det också användas av den anledningen som du beskriver; alltså mot mensvärk. P-pillrena skyddar fortfarande mot graviditet, men sedan är det upp till var och en om man väljer att ha sex eller inte. Därför är det inget farligt att ta p-piller även om man inte har sex, utan det är ett val man själv gör. Vill du dock ha sex utan att bli gravid är det självklart fritt fram om du tagit dina p-piller, men du behöver fortfarande använda kondom för att också skydda dig mot könssjukdomar.

Det är inget krav att man måste göra en gynundersökning när man ska få utskrivet p-piller. Istället brukar barnmorskan eller läkaren fråga om t ex varför man vill ta p-piller och undra lite över sjukdomar inom släkten. Du kan ta dig till ungdomsmottagningen (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/) för att få p-piller utskrivet.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar