Frågor och svar om sex

5 Jul 2013, 19:09 455
Tjej, 13 år
Question


Heeej jag är 13 år och undrar när man ska gå över till sex när man strular svara gärna så fort som möjligt!! Tack!

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

För det första gäller det att definiera sex. Det finns flera olika typer av sex, så som smeksex, oralsex och penetrerande sex. Det man vanligen brukar prata om när man säger ordet sex är samlag, vilket är snopp i slida. Om du vill läsa lite mer om vad sex är kan du göra det på min hemsida, http://www.sexperten.nu/vad-ar/sex/.

Om du tänker på den åldersgräns som finns, är det vid 15-årsålder som man blir byxmyndig och får börja ha sex. Det finns nämligen en lag som förbjuder de över 15 år att ha sex med de under 15 år. Lagen kan du läsa mer om här: http://www.umo.se/Sex/Aldersgrans-for-sex/.

Menar du istället hur man ska gå över från att strula till att ha sex, så är det något som man får försöka läsa av från situationen. Känner man sig själv redo inför att ha sex, både känslomässigt och fysiskt, kan man eventuellt försöka visa det för personen man strular med genom att bli mer närgången. Det enklaste sättet som oftast inte innebär missuppfattningar är helt enkelt att fråga. Fråga personen du strular med om hen vill ha sex. Tänk också på att alltid använda kondom när du har sex för att skydda dig mot graviditet och könssjukdomar.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar