Frågor och svar om kroppen

6 Jul 2013, 10:21 197
Tjej, 13 år
Question


Heeej
Jag undrar hur man lär känna sin egna kropp?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Att lära känna sin egna kropp innebär att man vet hur den fungerar, hur den reagerar på olika saker, vad den tycker om och vad den inte tycker om. För att ta reda på det utforskar man sin egna kropp genom att röra vid den med olika saker och på olika sätt.

Precis som när du ska köpa nya kläder tar du det du tycker är fint, provar kläderna för att se vad som ser och känns bra på dig, därefter gör du ett val kring vilka kläder du tycker om och vilka kläder du inte tycker om. På samma sätt fungerar det när man lär känna sin egna kropp; du funderar över vad du tror skulle kännas bra (t ex fingrar i slidan, smeka klitoris, massera dina bröst), därefter testar du det för att sedan upptäcka vad din kropp tycker om och inte tycker om. 

Genom att prova dig fram lär du känna din egna kropp och kan även berätta vad du gillar och inte gillar för de personer du hamnar i sexuella situationer tillsammans med. Sedan tar det inte en eftermiddag att lära känna sin kropp, utan man upptäcker hela tiden under livet nya saker man gillar och inte gillar.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar