Frågor och svar om anorexia nervosa

18 Jul 2013, 23:56 225
Tjej, 17 år
Question


Hej! Det här låter väl jättedumt och konstigt men jag skriver ändå, kan inte släppa det.
Jag vet att det är väldigt vanligt att de med anorexi är vegetarianer eller veganer. Jag är inte det, och på något sätt börjar jag därför tvivla på min diagnos. "Borde" jag vara vegan för att klassas som en "riktig" anorektiker? (Menar inte att jag vill vara anorektiker, jag bara börjar tvivla på om jag verkligen är det när jag läser/hör om sånt anorektiker gör, tänker, säger osv, som jag inte riktigt kan relatera till.)
Jag har liksom inte tänkt så mycket på det här med veganism osv och jag har väl inte så mycket kunskap om det överhuvudtaget heller, jag har liksom haft andra "metoder". Men när jag nu läser och hör om att många med anorexi är veganer kan jag inte rå för att jag börjar tvivla och även tänka "det hade ju varit smart" och "varför tänkte inte jag på det sättet?"
Jag vet inte riktigt vad min fråga är egentligen, kanske "måste man vara vegan för att ha anorexi på riktigt? Borde jag ha tänkt på det?" Eller "hur vanligt är det egentligen? Är det konstigt att jag inte är vegan/vegetarian fast jag har diagnosen anorexia?

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej!

Jag förstår helt din fråga och att du tänker som du gör, men
nej, det ingår inte i diagnoskriterierna att vara vegan för att ha anorexi” på
riktigt”. Långt ifrån alla som fått diagnosen anorexia nervosa är vegetarianer! Så det kan du släppa. /AnnsoVissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar