Frågor och svar om depression

13 Jul 2013, 18:45 350
Kille, 21 år
Question


Hej, tack för svaret! Jag ser nu att jag var lite otydlig dock, det är inte hon som efterfrågar hjälp, utan jag. Hon har fått hjälp för ett par år sedan, men avslutade det ganska snabbt. Hon säger nu att hon inte vill ha hjälp med det och att hon inte vill tillfriskna från anorexia. Hon är glad att hon har det för att det stoppar henne från att bli "tjock". Jag försökte få henne att få hjälp med det förut, men då blev hon alltid arg på mig, säger att jag är som alla andra och försöker få henne att bli fet. Vet inte riktigt hur jag ska reagera när hon vägrar få hjälp, men jag har slutat trycka med det. Hon blir även väldigt deprimerad när hon äter hälsosamt och kan varken gå ut eller bli rörd då. Vill inte uppmana att hon äter mindre, men samtidigt vill jag inte att hon ska vara deprimerad, så vet var jag ska ställa mig i det.

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej igen, oj nu ser jag att jag också misstolkat vad du skrev, du var inte otydlig ;)

Vilken jobbig sits du är i. Det som är så svårt är ju i detta fallet att det är en sjukdom som talar när hon säger att du är som alla andra och försöker få henne att bli ”tjock.” Du som ser det från en frisk persons sida hör ju hur det låter, medans hon säkert menar och tror precis det hon säger. Däremot är ju det helt livsfarligt och att fortsätta som hon gör kommer aldrig hålla i längden.

Jag förstår verkligen att du är försiktig och inte orkar trycka på mer. Särskilt när hon blir arg. Däremot är det tyvärr just det enda som fungerar. Tjata och visa på att så som hon håller på, det är farligt. Visa och säg att du gör det för att hon ska överleva, inte för att du vill att hon ska bli tjock.

Depressionen kommer med ätstörningen och blir i många fall värre då man börjar äta mer än tidigare. Det är en storm man måste rida ut för att senare kunna må bra igen.

Jag skulle fortsätta försöka få henne att ta hjälp. Det kommer vara dig hon tackar när hon ser livet från en frisk persons sida sedan. För att orka det skulle jag verkligen råda dig att se till att du också har stöd, och någon att luta dig emot, så att du sedan kan backa din tjej.

Återigen, vilken fin och omtänksam kille hon har. Kram, Annso


Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar