Frågor och svar om sex

13 Jul 2013, 15:14 1163
Tjej, 13 år
Question


Hej tycker du att jag är för liten för sex?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Varken jag eller någon annan ska bestämma om du är för liten för sex, utan det är du själv som får komma fram till det beslutet. Det du bör veta är dock att det finns en bestämmelse som säger att man först vid 15-årsålder är byxmyndig och därmed får börja sex. Den lag som man då menar är den som förbjuder personer över 15 år att ha sex med personer under 15 år. Det finns dock inget som säger att två personer på t ex 14 respektive 16 år som är mycket kära i varandra inte får ha sex om båda är med på det. Lagen är mer till för att skydda unga individer från att bli sexuellt utnyttjade. Du kan läsa än mer om lagen här: http://www.umo.se/Sex/Aldersgrans-for-sex/.

Det som är viktigt inför beslutet du ska ta kring om du ska ha sex eller inte är att du känner dig både fysiskt och mentalt redo. Det betyder att du bör vara tillräckligt våt och avslappnad vid samlaget för att det inte ska göra ont. Även din känsla ska vara rätt, alltså du ska känna dig redo att möta de känslor som eventuellt kan uppstå under och efter du haft sex. Du ska också känna att du har sex för att du vill och inte för att någon annan har pressat dig till att ha sex. 

Det finns dessutom så många olika typer av sex, därför kan det vara tänkbart att börja med något annat än samlag, så som t ex smeksex eller munsex. Vad sex är kan du dessutom läsa mer om på min hemsida: http://www.sexperten.nu/vad-ar/sex/. Tänk också på att skydda dig med kondom, även vid munsex, för att varken riskera att bli gravid eller smittas av könssjukdomar.

Om du efter att ha tänkt igenom beslutet noga känner dig redo, är du uppenbarligen inte för liten för att ha sex. Är du istället tveksam, är det bara att vänta tills du känner dig mogen att ha sex.

Mvh Ingrid. 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar