Frågor och svar om menstruation

18 Jul 2013, 17:49 238
Tjej, 13 år
Question


Hej! Jag undrar om det gör ont att ha mens?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Det går att svara både ja och nej på den frågan, eftersom det skiljer sig tjejer emellan. Varför vissa får ont när dom har mens och andra inte beror på att olika tjejer har olika höga halter av de ämnen (prostaglandiner) som orsakar sammandragningarna i livmodern. Anledningen till varför det gjort ont är alltså att livmodern drar ihop sig för att stöta ut slemhinnan, vilket är själva mensen.

Det gör oftast ont i nedre delen av magen eller ryggen och man kan även uppleva illamående och yrsel. Man brukar kalla det mensvärk och mer än hälften av alla unga kvinnor har det. Beroende på hur kraftig mensvärk man har rekommenderas man ta receptfria mediciner mot värk, p-piller eller eventuellt smärtstillande läkemedel. 

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar