Frågor och svar om första gången

22 Jul 2013, 14:29 1114
Kille, 16 år
Question


Hejhej! Igår hade jag och min flickvän sex (första gången för mig) och det var oskyddat, vi använde inte kondom och hon tar inte p-piller. Jag kom inte i henne men sen berättade jag för henne att det fanns en försats som kunde göra en gravid och hon visste inte om det (hon har haft oskyddat innan) så hon blev jätteorolig och nu är jag också det! Vet inte hur vi ska göra? Tacksam för snabbt svar!

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Upp till tre dygn efter att man haft oskyddat samlag kan man ta ett typ av akut p-piller som man kan köpa på apoteket eller få på ungdomsmottagningen. Finns även ett annat akut p-piller som man kan ta upp till fem dygn efter samlaget som man antingen kan få på ungdomsmottagningen eller få utskrivet recept av en läkare eller barnmorska. Det är alltså din flickvän som ska ta pillret i så fall. 

Annars är det bara att vänta och se om din flickvän får sin nästa mens, får hon det kan ni sluta oroa er. Om hennes mens uteblir kan det bli aktuellt att ta ett graviditetstest. 

Den preventiv metod som ni använde var så kallat avbrutet samlag, vilket gör ca 20 av 100 kvinnor gravida om året. Så oddsen ligger på er sida, även om ni i framtiden bör tänka på att använda något preventivmedel (t ex kondom, p-piller, p-ring...) för att inte riskera en oönskad graviditet.

Du skriver dessutom att din flickvän haft oskyddat sex tidigare, därför borde hon testa sig för könssjukdomar om hon inte redan gjort det.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar