Frågor och svar om sex

21 Aug 2013, 13:25 1700
Tjej, 17 år
Question


Hej jag är 17 år och min kille är 18 vi har börjat prata om sex vi har försökt ett par gånger men jag får panik när han tar fram den den ser så stor ut och han hinner inte ens komma in innan jag flippa ur så det slutar alltid med att han kysser mig o säger att jag ska ta det lugnt och att vi kan prova att bara göra det snabbt men jag kan inte det heller vad ska jag göra

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Jag förstår att det kan kännas väldigt skrämmande att ha sex. Speciellt när man kanske känner sig trång i slidan och förstår inte riktigt hur man faktiskt ska få in en penis där. Om du kanske inte alls onanerat innan och inte känner din kropp riktigt, kan det kännas än mer läskigt. Det är nämligen bra att ha haft sex med sig själv först innan man har det med andra, eftersom man då vet vad man själv gillar och vad som känns skönt. 

Oavsett om man haft sex innan eller inte, är det alltid viktigt att vara avslappnad och känna sig bekväm. Det är dessutom viktigt att du som tjej är våt för att det inte ska göra ont. Man bör också ta det försiktig och gå fram i den takt som passar båda parter. 

Jag misstänker att du kanske hört talas om mödomshinnan som sägs spricka när man har sex för första gången. Mödomshinnan är dock endast en myt och man har på senare år istället kommit fram till att vi tjejer har en slidkrans. Den kan du läsa mer om på min hemsida, http://www.sexperten.nu/uncategorized/modomshinnan/ och http://www.sexperten.nu/uncategorized/ny-kunskap/.

Ett tips är att prova att stoppa in fingrar i slidan först för att se hur det känns och därefter eventuellt försiktigt försöka ha samlag. Det är då viktigt att gå väldigt långsamt fram och att ni kommunicerar med varandra så din pojkvän vet om det gör ont för dig och om ni bör avbryta. Är ingen idé att stressa, utan försök att acceptera att det kan ta tid och låt gärna din pojkvän försöka lugna dig genom att få dig att känna dig trygg.

Jag vill även tillägga att det går att ha sex på en massa andra sätt än samlag, så som smeksex och oralsex. På min hemsida kan ni får ytterligare tips: http://www.sexperten.nu/vad-ar/sex/.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar