Frågor och svar om träning

13 Aug 2013, 09:58 108
Tjej, 18 år
Question


Hej, jag har en fråga angående vo2max. I maj (3 månader sedan) var mitt vo2max 48ml/min/kg och sedan under 3 månader har jag kört cykelintervaller 5 gånger i veckan där min genomsnittspuls har legat mellan 75% - 84% av min maxpuls under 40-50 minuter/pass. Ungefär hur mycket kan mitt VO2max ha förändrats? Ska göra tester på det om ett par veckor men skulle gärna vilja veta på ett ungefär nu, om det ens går att räkna ut det utan tester?

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Jag törs inte svara på hur mycket din maximala syreupptagningsförmåga kan ha förändrats då det inte är ett område som jag behärskar särskilt väl. Det som jag kan säga är emellertid att du säkert har förbättrat den. Men, den bästa träningen för att öka den maximala syreupptagningsförmågan bör vara den då du ligger på gränsen av vad du klarar av uthållighetsmässigt. Du vill framförallt arbeta med de långsamma muskelfibrerna - det vill säga, uthålliga och mindre explosiva. Men som sagt, jag vet inte hur mycket den kan tänkas ha förändrats. Jag skulle kunna tänka mig att det är väldigt individuellt hur "bra" man reagerar på träningen.

Lycka till på testet!

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar