Frågor och svar om depression

24 Jul 2013, 16:51 424
Tjej, 17 år
Question


Hej! Jag är en tjej på sjutton, snart arton och jag undrar om det är någon mer än jag som har varit deprimerad sen 13-14 års ålder? Jag har nyligen börjat med antidepressiva tabletter, men vill inte behöva medicin för att må bra, jag är ju så ung. Vad ska jag göra för att må bättre?

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej!

Det finns väldigt många mer än dig som varit deprimerad från 13-14 års ålder! Vad har du mer fått för hjälp förutom tabletter? Jag tror att det ibland kan vara bra att ta dessa, om man behöver hjälp att komma över vattenytan. Däremot tror jag aldrig att det är en lösning i sig själv, precis som du skriver ska man inte behöva ta tabletter för att må bra, och det är min personliga åsikt också.

Jag tror alla behöver olika saker för att må bra, det du måste tänka ut är vad du behöver. Vad är det idag som gör att du inte mår bra, vad skulle du behöva skala bort och vad skulle du vilja ha mer av? En del gillar att prata med någon utomstående om hur det är, andra vill inte det....det är så olika. Gör en inventering kring dig själv och ta någon du litar på till hjälp! Kram/Annso

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar