Frågor och svar om självförtroende

29 Jul 2013, 09:54 254
Tjej, 17 år
Question


Hej! Jag har väldigt dåligt
Självförtroende. Jag är inte nöjd något gällande mitt utseende, vad ska jag göra? Jag har försökt börja träna många gånger men har ingen tillräckligt bra motivation. Och bara ansiktet är halva anledningen till varför jag har så dåligt självförtroende. Massa pormaskar, få finnar men stora och äckliga, fet hy, väldigt stor mage, dock inte så den hänger men en riktig bulle, ser gravid ut, mina lår är jättestora, fullt med celluliter på rumpa och baksida lår, valkar (eller vad det nu heter) på ryggen, väldigt breda axlar, nästan gäddhäng på armarna.... Jag är en tjej på 17, snart 18 år, 160 lång och väger 72 kg. Vill vara och se hälsosam ut... Gjorde ett väldigt dumt val att raka av håret på sidorna, jag har alltså en typ mohawk...Vad ska jag ta mig till? Mår så dåligt att jag kan vilja ta livet av mig för att jag är så ful.... Snälla hjälp mig, det hjälper inte att prata med en psykolog/kurator....
Mvh A

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej A!

Det låter som mycket av det du inte tycker om hos dig själv kommer från insidan, jag tror det är där du ska börja! Är du missnöjd med din hud, gå till en hudläkare. Har du fet hy och känner dig äcklad, kan det bero på någon typ av hormonrubbning och då kan det gå ut över känslan av att vara du i din kropp.

Förutom de här sakerna, är du en snart 18årig tjej, som har en kropp som är frisk. Försök förlika dig och bli vän med den och dig själv. Jag vet
verkligen allvaret i att känna sig så som du beskriver och det är inte kul. Men
jag tror också man ska försöka se, att det finns många därute som skulle döda
för en frisk kropp. Jag tror du skulle bli hjälpt av att börja i den änden jag
föreslår. Har du inte motivationen till att träna kanske du inte hittat något
som egentligen passar dig? Det ska vara roligt och lustfyllt, inte som ett
måste för att förändra sig själv mot något man inte är.

Håret….det växer ut igen. (Tråkigt svar men sant.) Enda valet just nu är nog att försöka bära frisyren du har med stolthet. Läget är ju som det är. Försök fokusera om och kanske leta efter lustfylld träning och hur du skulle kunna må bättre och inte hänga upp dig på utseende. Det är trots allt dina tankar om det, som avgör hur du ska känna inför det.

Kram från Annso
Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar