Frågor och svar om sex

25 Jul 2013, 11:21 1057
Kille, 13 år
Question


Min tjej är 16 och jag 13. Vi vill ligga. Får vi det då om båda är med på det?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Ja, det får ni. Även om lagen säger att någon över 15 år inte får ha sex med någon under 15 år, döms ingen för brott om det är uppenbart att inget sexuellt övergrepp har skett. Därför förbjuder alltså inte lagen er att ha sex om ni båda är med på det. Du kan läsa än mer om lagen här: http://www.umo.se/Sex/Aldersgrans-for-sex/.

Det är ändå viktigt att tänka över sitt beslut om att ha sex innan man har det. Sex är inte endast en kroppslig upplevelse, utan även en känslomässig. Känslorna som sex kan bringa fram kan vara sådana som man inte tidigare upplevt och därför inte vet hur man ska hantera. Kommunikation är därför också viktigt, ifall någon av er skulle känna er illa till mods eller vilja avbryta.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar