Frågor och svar om byta skola

13 Aug 2013, 08:41 366
Tjej, 14 år
Question


Hej, jag är en tjej på 14 år som börjar 9:an nu till Höstterminen.
Grejen är den, att jag absolut inte trivs på min skola. Jag har gått i denna skola sedan jag var 6 år, så numera är jag ju extremt van med att vara där. Jag känner att jag inte gillar mina klasskamrater, lärarna är väldigt dåliga, i våran klass är det 48 elever med hälften uppdelade i parallel klassrum. Jag känner att jag blir väldigt stressad av detta och har extrem ångest inför att börja nionde klass eftersom jag redan ligger efter i några ämnen.

Jag tänkte höra om Du tycker det är en bra idé om jag ska byta skola sista läsåret eller om jag ska stanna kvar eftersom det är bara ett år kvar i grundskolan. Jag vet inte själv vad jag skulle må bäst av, eftersom jag har mina gamla kompisar på min nuvarande skola, och om det kanske skulle bli konstigt av att ha gått i skolan i ca 9 år och sedan plötsligt bara byta till en helt annan och träffa nya kompisar.

Jag skulle gärna vilja höra din åsikt om detta, känns som ett svårt beslut för mig, och vore jätte tacksam för ett svar så fort som möjligt. MVH/ Sofie.

Svar
Jenny Elserth
Nätvandrare, Fryshuset


Hej tjej 14 år!

Förlåt att mitt svar dröjt, jag har varit på semester och
inte varit uppkopplad. Förmodligen har du redan fattat ett beslut?

Det är en klurig situation du är i och det är svårt att ge
dig ett råd.

Å en sidan kan man tänka att du ju om bara ett år kommer att byta skola ändå när du börjar gymnasiet och det kanske är bäst att ”hålla ut” ett år till. Lärarna (även om du tycker att de är dåliga) vet vad du går för och kan lättare sätta betyg i nian. Du har också dina vänner på din skola där du är nu. Du vet vad du har men inte vad du får om du byter. Å andra sidan, om du vantrivs så mycket att du måste byta för
att du helt enkelt inte står ut, ja, då kanske du måste byta?

Om du ännu inte fattar ett beslut tror jag att du behöver
tala med någon vuxen i din närhet som kan hjälpa dig att reda ut dina tankar.

Lycka till!

JennyVissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar