Frågor och svar om menstruation

11 Aug 2013, 16:57 271
Tjej, 17 år
Question


Hej jag har några frågor gällande mens. Jag fick mens redan när jag var 9 år och i början var den oregelbunden tills jag vart runt 12 men sen dess har den alltid kommit runt 30 dagar efter varandra. Nu är det så att den helt plötsligt hoppat och jag har fortfarande inte fått den. (Det har gått 4 dagar nu) Jag vet till 100% att ja ej är gravid då ja aldrig haft samlag eller kille eller haft nått med sperma att göra. Så jag är bara lite nyfiken på vad det kan bero på. :)

Sen undrar jag även då jag oftast har min mens upp till 7-8 dagar och den har en vana att vara väldigt riklig så att det blöder igenom bindan. (testar till och med två men det blöder igenom vilket fall) Kan man göra nått för att få mensen att minska? Utan att behöva använda tamponger då jag tycker det är obehagligt och känner mig obekväm med att använda dem.

Mvh Nyfiken snart 18 åring

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Det är svårt att säga vad det beror på att mensen din är förskjuten denna gången, men troligtvis är det inget som är fel. Kroppen förändras på grund av hormoner under puberteten och därför kan menscykelns längd eventuellt variera lite. Om mensen din uteblir även fast du inte haft samlag kan det bero på sådant som matvanor, extrem träning eller stress. Det kan i så fall vara något att fundera över om din mens inte bara förskjuts några dagar utan även uteblir.

För att minska blödningarna kan du äta ett receptfritt läkemedel vid namn Cyklo-F som finns på apoteket. Att ha en riklig mens brukar också innebära järnbrist, något som kan påverka att man känner sig trött. Är det så att du ofta känner dig orkeslös bör du kontakta vården för att se om du eventuellt har järnbrist. I så fall får du järntabletter eller möjligtvis rådet att äta mer järnrik mat och även dricka blutsaft.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar