Frågor och svar om självskadebeteende

7 Aug 2013, 15:18 218
Tjej, 16 år
Question


Hej!
Jag tror min kompis märkte mina ärr från att jag skärt mig idag! De ärren hon såg gjorde jag för ungefär ett halv år sen. Hon verkade fett sur och sa inget mer till mig på hela kvällen. Vet inte vad jag ska göra! Ska jag berätta som det är, eller ska jag låta henne säga något? Vill inte att hon ska vara ledsen eller något, jag gjorde ju det som sagt för ett halv år sen, och har nästan slutat nu. Panik, vad ska jag göra?

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej!

Jag tycker du ska berätta om du har behov av det. Känner du att du är på väg och bli bättre och har kontroll, tycker jag inte du ska göra det. Vi alla är olika och ibland behöver man inte berätta och prata om allt. Men det kanske kan vara bra att någon vet, för om du faller tillbaka någon gång framöver, även om det inte känns så nu, finns det någon stark i ett tillfälle då du själv är svag. Eftersom du gjort det senast samma dag kan det vara en bra idé. Men om du väljer att inte berätta för att du är rädd att göra henne ledsen, tror jag du ska tänka om. Jag tror snarare hon blir glad över att få ett förtroende. Vi bygger ofta upp ganska mycket tankar i våra egna huvuden och kanske var det inte ens detta hon var sur över den här kvällen?

Kram från Annso

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar