Stöd & Svar

7 Aug 2013, 14:57 151
Tjej, 17 år
Question


Jag är kristen sen nåt år tillbaka, men jag har funderat lite med det här med andra religioner. Det finns ju massa olika religioner, men det känns så konstigt att det finns andra religioner,för att jag vänder mig till kristendomens gud. Jag kan inte riktigt förklara vad jag menar, men tillexempel hinduismen tror ju på reinkarnationen, o kristna tror på himmel o helvete typ. Det blir så rörigt i skallen att tänka på att det kanske finns olika himlar, o olika saker som händer med själen när man dör.

På nått sätt vill jag ha det till en o samma sak, för att det känns fel att sortera människor i olika "fack" pga religion.

Har du nån åsikt om det här så det inte blir så snurrigt och konstigt i mina tankar?

Svar
Karin Borgström
Diakon, Fryshuskyrkan

Hej!

Jag tror att människor i alla tider har anat något gudomligt i tillvaron, och på olika sätt sökt kontakt med detta.  Olika religioner tolkar jag som olika människors sökande efter en och samma Gud, eller högre makt, eller världsordning eller hur man skall uttrycka det.  

Sedan tror jag också olika människor i olika tider har olika bilder av det gudomliga och funderingar  över hur han/hon/hen/det är beskaffat.  Vissa tror på en god och alltigenom kärleksfull gud, andra tror att guden kanske är sträng och dömande.  Återigen andra tänker att guden skapade världen och sedan betraktar den lite på håll, medan en del tror att han/hon/hen/det griper in i vår tillvaro och våra liv hela tiden.  Kruxet är att det faktiskt inte är någon som VET, utan att vi alla tror och gör oss föreställningar som hjälper oss att förstå någon liten del att detta stora ogripbara vi kallar Gud.  

Vi kristna tänker att Gud ville hjälpa oss på traven genom att skicka Jesus till oss.  Han berättade om Guds kärlek och visade också i handling hur mycket  Gud älskar oss.  Vi är många som tänker att Jesus gav Gud "ett ansikte" som vi kan se.

I andra religioner har man andra bilder av det gudomliga, och hur man kan föreställa sig det.   Det är egentligen inte varken mer rätt eller fel utan bara andra sätt att tänka på.  Det kristna sättet är vad jag är uppvuxen med, bilderna och symbolerna är förståeliga och blir meningsfulla för mig.  Tex hinduism kan jag väldigt lite om,  det är svårare att "göra till mitt", för mig som är uppvuxen i en helt annan kultur.  Men naturligtvis enklare och  mer begripligt  för en indier.......

Kanske handlar det inte om att vi alla måste ha samma symboler och bilder, samma föreställningar och förståelsemodeller för det gudomliga, utan att vi var och en får använda oss av dem som blir meningsbärande och betydelsefulla för oss själva.  Och respektera varandras bilder, utan att till varje pris försöka övertyga varandra om att just "min bild" är den enda rätta!

Lycka till med att hitta den "bild", den förklaringsmodell för Gud, som fungerar bra för dig!

Allt gott!

Karin

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar