Frågor och svar om självkänsla

13 Aug 2013, 14:57 217
Tjej, 16 år
Question


Hej
Jag är bara väldigt trött och arg på mig själv. Jag blir arg på mig själv för att jag aldrig, aldrig, aldrig är rätt. Några få vänner, som jag känt länge. Vi har inte ens kul ihop längre och jag märker att de tröttnat på mig och helst skulle vilja dumpa mig fast de är för snälla. I min gamla skola hatade alla förutom mina sex kompisar mig. Jag har väl hållet ut och tänkt att jag bara gjort ett dåligt första intryck, allt kommer bli bättre när jag slutar nian. Så det gjorde jag och nu i sommar har jag varit på läger och upptäckte att nej, jag är bara den sortens människa dom ingen gillar. Vännerna jag fick var snälla. Snälla som allafårvaramedsnälla, men jag märkte att de hellre sluppit mig. Alltså alla var jättesnälla, perfekta människor med massor av vänner. Alla förutom jag, för jag är alltid lite fel. Är för blyg eller för mycket, för tyst eller för högljudd, ständigt för ful, fet och oattraktiv. Jag vill inte vara så här! Jag vill inte vara mig längre. Jag vill inte börja gymnasiet, för att första dagen lära känna lite folk, göra allt fel fel fel och sen hamna ensam eller med snälla människor som inte vill vara med mig. Jag vill inte fortsätta att vara en okysst oskuld som ingen kille någonsin sett åt. Jag vill någon gång kunna vara bra på någonting, vad som helst. Jag vill krympa och inte synas. Jag vill bara åka bort till typ Sibirien men om två veckor börjar jag skolan. Vad ska jag göra? Min blotta existens skämmer ut mig.

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej!

Det låter väldigt tufft att känna att så många är emot dig och att du alltid är fel. Är du verkligen säker på att det är så, eller kan det vara så att det kommer inifrån dig själv, eftersom det är så du tänker att de uppfattar dig? Jag tänker också att har du hela sex kompisar från din gamla skola, är det rätt många, tycker de om dig, så håll fast vid dem och strunta i de andra som verkar tycka annat.

Du frågar vad du ska göra, och jag tror att det kanske mest handlar om att du måste börja tycka om och acceptera dig själv. För det är ganska hårda ord du använder när du beskriver dig själv. Det finns mycket bra med dig, bra saker du kan utveckla och lägga mindre fokus på annat. Jag hoppas verkligen det går bra när du börjar skolan och att du kan känna att människor runt omkring visst tycker om dig och inte bara är med dig för att vara snälla! Kram från Annso


Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar