Frågor och svar om matematik

13 Aug 2013, 08:33 154
Annat, 18 år
QuestionJag har ett litet dilemma angående min skolgång. På det gymnasieprogram jag går på, så behöver man bara läsa en mattekurs. Den är jag färdig med, men jag hade F i början, o kämpade hela året för att bli godkänd. Jag lyckades slutföra kursen med ett D. Men nu är det så att jag vet inte om jag ska fortsätta med matten ändå. Men det känns som att jag tvingar mig till det, för jag vill verkligen inte! Orkar inte ett år till, för vill fokusera på andra kurser tex engelska nu.

O är rädd för att få F varning även i matte 2 kursen. Den matteläraren jag hade förra terminen var jättebra, o jag kände att jag blev sedd, o han hjälpte mig på många olika sätt så jag skulle bli godkänd. Han såg liksom att jag kunde. (Har typ inget självförtroende, o säger till mig själv att jag är korkad och inte kan något typ varje dag :(.)

Min motivering till varför jag ska fortsätta med matten är att då har jag en bred utbildning, och matte kan man inte läsa för mycket av, men det som gör att jag inte vill, är det som jag nämnde här ovan. Är rädd för att misslyckas och att det ska bli så sjukt jobbigt som det var förra läsåret. Vill inte behöva gråta mer på grund av denna dumma matte! Och sen är jag rädd för att inte få samma mattelärare, o att den ev. nya läraren inte ger mig den hjälp jag behöver.

Jag försöker lyssna till mitt hjärta, för där finns svaret på vad som är bäst, men kan inte skilja på vad som är "kloka tankar" och bara åsikter, och kan heller inte avgöra vad mitt hjärta säger. Vad ska jag göra? Och du kanske har några tips om vad jag kan göra för att jag ska få bättre självförtroende och sluta såra mig själv genom att säga dumma saker till mig själv?

Svar
Jenny Elserth
Nätvandrare, Fryshuset

Hej kära du!

Först, vad bra att du klarade D i första mattekursen –
grattis. Du kämpade och du klarade det! Du behöver njuta av dina framgångar och oftare tänka på när det har gått bra, tror jag. Det var ju faktiskt inte tur eller en slump att du klarade kursen, det var DIN insats som gjorde att du fixade det.

Jag tycker att du är klok som tänker att det är bra med en
bred utbildning och jag tycker att du ska våga gå nästa kurs. Det låter som att du innerst inne vill men inte riktigt vågar, eller har jag fel? Argument för att det kommer att gå bra:

- Du har en stark vilja att lyckas och du ÄR modig!

- Du har bevisat att klarade första kursen

- Du har rätt till hjälp, oavsett vilken lärare du får

Du är verkligen inte ensam med att ha dåligt självförtroende, jag har träffat massor av tjejer som tänker som du och säger negativa saker till sig själv. Det finns inget enkelt recept men det kan hjälpa att försöka säga det motsatta till sig själv: Jag är bra! Jag gör så gott jag
kan! Du kan också be någon som du vet tycker mycket om dig berätta för digvarför du är så bra.

Om det blir för jobbigt tycker jag att du ska prata med någon vuxen, tex skolans kurator. De är vana vid detta och kan hjälpa dig.

Lycka till nu och det här kommer att gå bra :-)

Hälsningar

Jenny
Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar