Frågor och svar om kondom

14 Aug 2013, 22:21 442
Kille, 13 år
Question


Hej, jag har hört från något tidare svar från dig och har även hör det i skolan att det inte är 100% säkert att man inte blir gravid när man har kondom.
Men hur? Hur kan det komma sperma genom gummi.
Hörde någonstans att det bara
var typ 2% att man blir gravid fast man har kondom men hur
blir det de där 2% egentligen.
Vore intressant att få svar.

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

En kondom ger ett väldigt bra skydd mot både oönskade graviditeter och könssjukdomar, så länge den används på rätt sätt. Använder man inte kondomen på rätt sätt, utan tar t ex en för liten eller för stor kondom kan den spricka. Också om man inte är försiktig med naglarna när man trär på kondomen kan det bli ett litet hål som sperman tar sig igenom. Därför är det viktigt att veta hur man sätter på en kondom för att verkligen kunna lita fullt ut på den som preventivmedel.

Kika gärna på detta videoklippet för att lära dig hur du sätter på en kondom för bästa skydd: http://www.umo.se/Sex/Skydd-mot-konssjukdomar/Hur-satter-man-pa-en-kondom/.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar