Frågor och svar om menstruation

15 Aug 2013, 13:27 281
Tjej, 16 år
Question


Hej! Jag har nu under några dagar stört mig på att det är obehagligt, att det svider & gör ont i slidan. Det började med att det gjorde ont, sen att det börja klia & nu så svider det. När jag sitter ner är allt som vanligt sen när jag går så svider det & kliar, precis vid "slidöppningen".

Plus att jag är ständigt kiss nödig. Direkt efter jag har varit på toaletten så blir jag kiss nödig igen, känns som att jag ska spricka & då om jag går på toaletten så kommer det ingenting. Det gör även ont i samband med det, en väldigt obehaglig känsla.
Jag känner mig väldigt trött & irriterad på allt. Visst, det är morgon nu & så kanske jag har vaknat på fel sida.

Jag hade min mens för ungefär en vecka sedan, sedan den så har det varit irriterat där nere. Vet inte alls om det kan vara något med mensen, men jag nämner det i alla fall.

Jag har kille sen 1 år tillbaka,

Vad kan det vara för något? Hjälp!

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Det låter som om du fått en svampinfektion i underlivet. De symtom du nämner, som att det kliar, svider och gör ont när du kissar är typiska vid svamp. För att vara helt säker på att det är svamp är det bra om du tar dig till en ungdomsmottagning (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/). Behöver du behandla infektionen är Canesten den vanligaste salvan mot svamp i underlivet och det finns även tabletter att föra in för att få bort den invändiga infektionen.

Det är bra att du också skriver att du precis haft mens innan irritationen började, eftersom det är vanligt att få svamp just i samband med mens. När man har mens brukar man använda sig av bindor eller tamponger som skapar en väldigt tät miljö, vilket svampen trivs väldigt bra i. Jag har själv haft problem med svampinfektioner i samband med mens, därför har jag valt att istället använda mig av en menskopp. Menskoppen skapar inte en miljö där bakterier eller svamp trivs. Om du är intresserad av att testa kan du köpa en menskopp på apoteket eller hos m-koppen.se

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar