Frågor och svar om träning

26 Aug 2013, 16:59 146
Tjej, 15 år
Question


Hejsan!
Jag är lite missnöjd med min kropp, och jag hade velat tränat hårt för att få en riktigt fit kropp. Det jag mest vill träna upp är min rumpa, jag vill att den ska vara stor och hård, och så vill jag att min mage ska vara helt plat med lite magmuskler.
Vet ni vad man borde äta för något, eller vilka övningar ska man göra?
Jag har läst lite om squat övningar, men hjälper de på riktigt? Jag har gjort några övningar och jag får bara "ont" i låren inte rumpan, gjorde jag fel då?
Hoppas ni kan svara på min fråga, jag vill vara nöjd med min kropp!
Hjälp mig!

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

För att få en vältränad och hälsosam kropp måste man träna allsidigt (gärna styrka och kondition). Att enbart fokusera på rumpa och mage är därför inget att rekommendera. Detsamma gäller egentligen maten. Med det menar jag att du bör äta varierat och regelbundet. Ät som vanligt helt enkelt. Utan att veta vad du äter idag, så tror jag ändå inte att du behöver förändra särskilt mycket. Men tänk på att du måste äta mer om du tränar mycket.

När det gäller specifika övningar så kan du kolla in styrkeprogrammet.se (rumpa, mage). Där finns en hel hög med olika övningar som du kan prova på. Glöm inte heller att du kan tala med din idrottslärare för tips. Men som sagt, träna hela kroppen. Annars blir det snedbelastningar som kan komma att ge dig besvär framöver.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar