Frågor och svar om behandling

13 Aug 2013, 15:37 271
Tjej, 13 år
Question


Hej jag är en tjej som är 13 år och är 169 cm lång och väger ca 45-46 kg är det för mycket?? Själv tycker jag att det är för mycket.... Ska nu på torsdag till "Stockholms centrum för ätstörning" fattar inte varför men mamma har tvingat mig för att jag har gått ner ca 8 kg på 3 månader.... Tror du att dom kommer tvinga mig att äta massor mat så jag blir tjock???!!? Är jätte orolig för vad dom kommer göra med mig där vet du???? :'(

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej och nej, din vikt är inte för hög, den är snarare undervikt. Jag kan förstå varför din mamma tar med dig till SCÄ, Stockholms centrum för ätstörningar. Särskilt om du har gått ner så pass mycket på en väldigt kort tid, det är inte bra för kroppen alls.

Det man börjar med och det som ni säkert ska göra där på torsdag är att gå på ett bedömningssamtal för att avgöra om du ens ska börja på en behandling. Det de sedan gör på en ätstörningsbehandling är att hjälpa en att få en normal relation till mat och ätande plus att man pratar om allt runtomkring, som tankar som gjort att man hamnat i ett beteende där man förlorar mycket vikt, eller som du tycket att en för låg vikt är för mycket. Förutom det får man äta de mål mat om dagen man ska. Eftersom du förlorat mycket vikt kan de även lägga till näringsdrycker. Jag hoppas verkligen du får hjälp att tänka om, det är bra att du får den här hjälpen tidigt, när du kan se det med lite friskare ögon sen kommer du nog kunna vara tacksam mot din mamma.

Stort lycka till på torsdag, de är där för att hjälpa, så inget att vara orolig över! /Annso


Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar