Frågor och svar om p-piller

20 Aug 2013, 12:01 359
Tjej, 17 år
Question


Hej!
Jag undrar om jag börjar på p-piller idag och min mens ska komma runt fredag, kommer den ändå eller flyttas den fram en månad eller hur funkar det?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Om det är första kartan p-piller du ska ta bör du börja på mensens första dag för att få ett säkert skydd mot oönskad graviditet från första dagen. Vill du ändå börja med p-pillerna tidigare, så kan det hända att mensen skjuts fram till då du börjar äta sockerpiller eller har ett uppehåll på 7 dagar. Att skjuta fram mensen fungerar dock inte för alla, så kan hända att du får mensen som vanligt ändå. 

Under de första tre månaderna när man börjat äta p-piller kan man dessutom ha väldigt oregelbundna blödningar. Därför är det lite osäkert kring hur din kropp kommer att reagera på de hormoner som p-piller innehåller och därmed svårt att säga när din mens kommer komma.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar