Frågor och svar om hårväxt

8 Oct 2013, 20:58 178
Tjej, 12 år
Question


Hejsan, jag har mustasch och vill gärna göra så att den inte syns, alla i skolan frågar varför jag har mustasch. det är pinsamt, jag vill inte att folk snackar skit bakom ryggen på mig.

Svar
Sara Ek
Sociolog, Addgender

Hej!

Jag vet att det kan vara jobbigt med hårväxt, speciellt när det växer hår på ställen där man verkligen inte vill ha hår. Stämningen kan bli ganska jobbig i skolan gällande sånt här och folk håller på och frågar och så, precis som du beskriver.

Det är ju så att alla människor har hår i ansiktet, bara olika mycket och i olika färg. Det du kan göra är antingen att försöka strunta i att de frågar. Ofta så dyker det ju upp mer intressanta saker att skvallra och fråga om efter ett tag, och då kanske ingen bryr sig om ditt ansiktshår längre.

Ett annat alternativ, om du verkligen inte står ut med de andra elevernas frågor, är ju att försöka dölja håret lite. Kanske kan lite täckstift eller foundation hjälpa? Sånt finns på exempelvis HM.

Som ett sista alternativ kan du försiktigt försöka ta bort håret. Prata med någon som vet hur man gör, kanske en hudterapeut eller en person som jobbar med vaxning eller liknande. Undvik att raka bort håret, det brukar göra det värre.

Lycka till nu!

Hälsningar

Sara


Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar