Frågor och svar om bröst

27 Aug 2013, 09:20 1308
Tjej, 13 år
Question


Hej jag är 13 år och jag har inte fått min mens:( jag har knappt några bröst mitt högra var ömt ett tag men sen gick det över och jag är nästan platt:( Jag känner mig så efter i puberteten.Jag har börjat få lite könshår. men finns det något ja kan göra så att min bröst blir större eller växer fortare?? skulle bli jätte tacksam för svar!

Svar

Hej tjejen!

Ja, det kan kännas lite frustrerande när kroppen inte hänger med på det man själv vill. Dock har alla det så. Man kan inte stressa fram puberteten. Man kan inte tvinga kroppen att "odla" större bröst. De kommer när kroppen själv tycker att det är dags. Stressa inte över hur du skulle kunna påverka för att det skulle kunna gå fortare. Jag lovar att allt kommer när det är dags. Du är 13 år.. Snart kommer kroppen att sätta igång. Mensen kan komma jätte tidigt, men även senare och det är helt normalt. Ledsen för att jag inte har ett trestegs-program för att få större bröst att rekommendera dig, men det näst bästa jag kan ge dig är: varken du eller dina kamrater kan påverka hur snabbt utvecklingen går. Alla tar olika tid på sig. 

Ha det bäst!

Susanna

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar