Frågor och svar om svårt att plugga

26 Aug 2013, 08:25 140
Kille, 15 år
Question


Hej!

det är såhär att senaste tiden har jag haft det svårt i skolan eftersom att när jag försöker läsa eller plugga in för provet så fastar inte det jag läst först trodde jag det bara var en svacka men det har varit så i 2 år

Nu går jag i 9:an då jag måste göra mitt bästa för att mitt liv ska rulla jag får panik och är ledsen över det för antingen får jag F (icke godkänd) eller E (godkänt) på mina prov jag vill få D,C,B iallafall och det spelar ingen roll vad jag gör om jag läser vanliga böcker eller skolböcker och jag är helt förtjust i deckare inte ens det kommer jag ihåg när jag läser och när jag var mindre då läste jag ut 2 böcker i veckan nu vet jag inte vad som hänt snälla hjälp mig

Svar
Jenny Elserth
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!

Vad bra att du hör av dig, det är ett första steg på rätt väg när man själv känner att det inte funkar längre, och när man ber om hjälp. Det här kommer att bli bra, du måste dock få med flera vuxna på vägen.

Det kan vara så att du har fel studieteknik, dvs den metod du använder dig av när du pluggar funkar inte för dig. Det kanske är så att du behöver plugga på ett annat sätt. Det är ju också ganska vanligt med dyslexi men då har man oftast väldigt svårt att läsa, boktäverna "hoppar" tex.

Det du ska göra är att prata med dina föräldrar och din mentor på skolan. Kräv ett möte med mentorn och berätta hur det är för dig. Du har också rätt att träffa skolans speciallärare som är expert på just inlärningsproblem.

Lycka till!

Jenny


 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar