Frågor och svar om svält

12 Sep 2013, 13:18 210
Tjej, 15 år
Question


Vad händer i kroppen när man svälter sig själv?

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Det händer ganska mycket i kroppen när man utsätter den för svält. Ämnesomsättningen sjunker till att börja med. Man sätter kroppen i ett ”sparläge” och det leder till trötthet, frusenhet, skador på organ, i första hand magen, men det mest allvarliga är att hjärtat påverkas och hjärtverksamheten minskar. Näringsbrist påverkar också hjärnan så ångest och depressioner kommer ofta som på beställning.

För dig som är tjej uteblir eller rubbas menstruationen eftersom hormoner påverkas av svält och din östrogenproduktion minskar.

Förutom att kroppen påverkas och blir fruktansvärt misshandlad av svält, går mycket tankeverksamhet åt att hålla svälten igång, vilket leder till att hamna i sin egna lilla värld och bubbla. Det är aldrig värt det, och jag hoppas du kan få hjälp med detta, om det är dig själv du frågar för. Kram/Annso


Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar