Frågor och svar om mogen

2 Sep 2013, 13:14 175
Kille, 18 år
Question


När är man mogen? Och hur blir man mogen? Kan man skynda på processen till mogenhet?

Svar
Amanda Andersson
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!

Vilken svår fråga att svara på. En människa kan vara mogen på en mängd olika sätt, den kan vara både kroppsligt och psykiskt. 

Att en har utvecklat kroppsligt behöver inte alltid betyda att en har utvecklats psykiskt och tvärtom. Att mogna psykiskt är en process som tar hela livet och jag skulle inte säga att det finns något sätt att skynda på processen att mogna.

Jag skulle säga att det inte finns någon exakt ålder då en kan säga att en människa är mogen, tillskillnad ifrån exempelvis vissa frukter som är mogna när de är redo att ätas och som mognar av solljus så finns det ingen sådan måttstock för människan. 

Jag skulle säga att en människa mognar hela livet då hennes erfarenheter omvandlas till kunskaper, men det är min personliga uppfattning av begreppet mogen. 

Varma Hälsningar

Amanda 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar