Frågor och svar om träning

18 Sep 2013, 16:14 125
Kille, 15 år
Question


Hej! jag undrar om man kan stanna i växten av att gymma eller att tillväxten bromsas av lite grann, stämmer det eller är det bara en myt?

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Mestadels är det en myt. Men, läs mitt gärna mitt tidigare svar på en liknande fråga (till en 14-årig kille) för mer information:

"[...] angående din fråga om det är farligt att styrketräna/gymma i din ålder så är mitt svar nej – det är lite av en myt. Det är inte farligt, förutsatt att träningen följer ett bra och varierat upplägg, stegras långsamt och utförs med bra teknik. Det finns vissa belägg för att mycket intensiv träning kan påverka tillväxten negativt, men det gäller egentligen oavsett träningsform. Ta därför gärna hjälp av en utbildad instruktör på ditt gym som kan vägleda dig, och utforma ett träningsprogram som är skräddarsytt efter dina behov och förutsättningar. Gör du det bör du istället uppleva styrketräningens många positiva effekter." 

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar