Frågor och svar om kille

12 Sep 2013, 15:23 293
Kille, 12 år
Question


Jag är en tolvårig kille som undrar hur vet jag att jag är i puberteten

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Kroppen och sinnet förändras på flera olika sätt under puberteten på grund av hormoner och förändringarna kan dessutom ske i olika stadier, därför är det svårt att ge ett generellt svar som gäller för alla. Exempel på vad som sker hos killar under puberteten är ökad hårväxt, penis och testiklar växer, utlösning när man sover eller onanerar (vilket är ett tecken på att killen är könsmogen och kan göra en tjej gravid), mer muskler och en mörkare röst (målbrottet).

De flesta killar går in i puberteten vid 11 till 13 års ålder. Upplever du därför att din kropp förändras och blir mer vuxen, även att du kanske blivit könsmogen (producerar spermier) och får stånd oftare, då är du i puberteten. 

Vill du lära dig än mer om puberteten och vad som händer då kan du kika in här: http://www.umo.se/Kroppen/Puberteten/Vad-hander-i-killens-kropp-i-puberteten/.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar