Frågor och svar om sex

21 Sep 2013, 15:07 901
Tjej, 22 år
Question


Hej jag har fått en svampinfektion för första gången och jag har behandlat den med Pevaryl. Detta gjorde jag i torsdags kväll när jag skulle sova. Nu är min fråga: Hur länge ska jag vänta innan jag får ha sex igen? Och ska jag använda glidmedel då eller går det bra utan?:)

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Jag antar att symtomen från svampinfektionen är borta efter att du behandlat med Pevaryl. Ska du ha vaginalt samlag är risken mycket liten att svampen smittar. Killar får dessutom inte samma besvär som oss tjejer, utan svampinfektionen går över av sig själv hos dom. Om du istället ska ha sex med en tjej är risken då också liten att du smittar henne.

Det viktiga är att du känner efter hur ditt underliv mår, både innan, under och efter du eventuellt har sex. Svider det eller gör ont kanske det kan vara bra att vänta lite tills du har sex igen. Är det så att du har svårt att lubricera (bli våt) eller att det skaver kan du använda dig av glidmedel. Det är helt enkelt så att du får lyssna på din kropp och försöka tyda vad den förmedlar.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar