Frågor och svar om p-piller

3 Oct 2013, 21:19 409
Tjej, 17 år
Question


Hej! Jag började på p piller för ungefär 1 månad sen. Jag trodde jag hade fått min mens och började kartan, sen upptäckte jag att det inte var min mens. Efter det hade jag sex ungefär 4-5 dagar efter. Har jag under dessa dagarna fått skydd från p pillren att bli gravid även att jag började kartan utan mens? Är otroligt nervös..

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Börjar man inte med p-pillerna på mensen första dag innebär det att de inte ger skydd från första tabletten, som de annars skulle göra. Du skulle då egentligen ha använt kondom under den första veckan när du hade sex. Det behöver dock inte innebära att du blivit gravid. 

Det kan vara lite svårt att nu märka om du är gravid, eftersom menstruationen ofta påverkas när man börjar med p-piller genom att den kan bli oregelbunden. Har inte din mens kommit skulle jag råda dig att gå till ungdomsmottagningen (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/) för att göra ett graviditetstest.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar