Frågor och svar om p-piller

6 Oct 2013, 17:40 507
Tjej, 16 år
Question


Hej! jag äter mina p-piller som jag ska och igår åt jag min 5e tablett efter sockertabletterna.... jag hade oskyddat sex och killen kom i mig.... hur stor är risken att jag blir gravid? :S

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Äter du dina p-piller som du ska, är risken mycket liten att du ska bli gravid. Det innebär alltså att du inte glömt dina p-piller någon dag eller att du inte vart magsjuk, alltså spytt alternativt haft diarré. Ca 1 av 100 kvinnor som äter p-piller blir gravida under ett år. P-piller är därmed ca 99 procent säkert, därför tycker jag inte du ska oroa dig. 

Tanken med preventivmedel är att så länge man använder de på rätt sätt behöver man inte oroa sig över att bli gravid. P-piller skyddat dock inte mot könssjukdomar, så har du tillfälliga sexuella relationer bör du även använda kondom.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar