Frågor och svar om ensam

22 Nov 2013, 11:42 228
Tjej, 15 år
Question


Hej! Nu är det så att jag har bytt skola och flyttat. Jag flyttar väldigt mycket men har aldrig haft ett problem med att skaffa nya kompisar. Men på den här skolan så har jag ingen! Ingen bryr sig eller ens säger hej! Det är som om att man har världens bästa fest, men ingen vet om det eftersom dom inte kommer. Jag har alltid kunnat vara mig själv och haft ett ganska bra självförtroende, men nu är jag på botten. Jag äter lunch ensam och det är jättejobbigt. När jag väl pratar med nån så känns det som att dom vill att jag ska dra därifrån och det gör att jag mår dåligt. Hjälp mig, vad ska jag göra?

Svar
Viktoria Hugosson
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!

Det är starkt av dig att skriva in och berätta om din situation. Det du beskriver måste vara otroligt jobbigt.

Att flytta och byta skola är inte lätt, inte för någon! Det innebär ny miljö och ett krav på att skaffa nya vänner. Du skriver att du aldrig haft svårt att hitta nya vänner vilket visar på att du är en framåt och social person, det en väldigt fin egenskap.

I en klass finns det alltid grupperingar och när det kommer in en ny person kan människor bli rädda att "platsen" man har i gruppen ska försvinna. Detta kan göra att det blir svårt för vissa att släppa in en ny person i gemenskapen. Det här är viktigt att ha i bakhuvudet så att man inte tror att det är på grund av sin personlighet som människor inte ser en.

Ingen ska behöva känna som du och jag tycker du ska berätta om dina känslor för någon du har förtroende för, kanske dina föräldrar eller en vän. Det är alltid bättre att dela sina tankar med någon istället för att bära på allt själv. Och kom ihåg, det blir bättre! Det kan vara väldigt tufft ett bra tag när man kommer till en ny stad och skola men så småningom hittar man någon/några att vara med och då känns livet lättare. Att flytta kan vara svårt men det kan också få en att växa och utvecklas på ett positivt sätt!

Dina känslor kring situationen är väldigt vanliga, många människor känner samma sak och har en liknande historia att berätta. Detta gör det såklart inte lättare men det kan vara skönt att veta att man inte är ensam i sina känslor.

Om du vill kan du fortsätta prata med oss, antingen genom att skicka in en ny fråga eller att chatta med någon av oss på Facebook, Skype eller Kik. På www.natvandrare.fryshuset.se kan du se när vi är inne under veckorna. Jag heter Viktoria Hugosson Fryshuset på Facebook och viktoria.hugosson.fryshuset på Skype. Hör gärna av dig till mig om du vill prata!

Ha det så bra och ta hand om dig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar