Frågor och svar om p-piller

24 Oct 2013, 16:42 586
Tjej, 16 år
Question


jag hade sex med en kille igår och började äta p-piller idag, hur stor risk är det att jag kan bli gravid?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

P-piller skyddar med en gång om du börjar med dom på mensens första dag, men de skyddade alltså inte dig i förrgår när du hade sex. Därför finns risken att du blivit gravid, hur stor risken är har jag svårt att säga men får du inte din nästa menstruation kan det vara aktuellt med ett graviditetstest.

Är det så att du alltså inte fick din mens igår men ändå började med p-piller, bör du fortsätta skydda dig med kondom en vecka framåt om du ska ha sex. Börjar man nämligen inte med p-piller på mensens första dag ger de inget skydd direkt.

Tänk också på att skydda dig mot könssjukdomar genom att använda kondom, framförallt vid tillfälliga sexuella relationer.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar