Frågor och svar om sex

27 Oct 2013, 20:14 724
Tjej, 14 år
Question


Hej! Jag är 14 år och har en kille som är 15. Han taffsar väldigt mycket och vill ligga med mig. Jag vet inte riktigt när man känner sig redo? Tror du jag är redo för det?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Tyvärr kan jag inte svara på om du är redo för sex, utan det vet bara du själv. För att ta reda på om du är mogen för sex eller bör vänta lite rekommenderar jag dig att känna efter vad du får för känslor när du tänker på sex med din pojkvän. Får du en bra känsla genom att det känns mysigt och spännande, eller får du en dålig känsla genom att det känns läskigt och obehagligt. Tvekar du råder jag dig att vänta tills det känns rätt. 

Sex är dessutom inte bara vaginalt samlag, utan finns även t ex smeksex och munsex. Det finns alltså flera sätt att ha sex på, vilket du kan läsa mer om på min hemsida, http://www.sexperten.nu/vad-ar/sex/

Viktigt att tänka på är även den lag som finns som förbjuder någon över 15 år att ha sex med någon under 15 år. Lagen vill dock inte förbjuda två unga personer som är kära att ha sex om båda vill. Läs gärna ändå mer om lagen här: http://www.umo.se/Sex/Aldersgrans-for-sex/.

Tänk på att, bryr din pojkvän sig om dig på riktigt så accepterar han om du inte känner dig redo. Du och din pojkvän kan dessutom ändå alltid ta på varandra, hångla och mysa även om du känner dig osäker inför att ligga med honom.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar