Frågor och svar om oro för kompis

1 Nov 2013, 10:54 119
Tjej, 16 år
Question


Hej!
Jag är en tjej på 16 år. En person som står mig väldigt nära misstänker att hon har fått bröstcancer pga en knöl i bröstet nära armhålan. Jag har pratat med henne om att undersöka det för säkerhetsskull men hon vägrar eftersom att hon är rädd för resultatet. Hon har inte mått särskilt bra på sistonde. Hennes humör har gått upp och ned. Jag har även varit inne och kollat på symtom för cancer och så stod det "personlighetsförändringar". Jag tycker inte att det passar in på henne särskilt mycket, men hon säger ibland att hon tror att hon har depression. Det syns inte så mycket på henne i och med att hon är en person som verkligen gräver in sina känslor. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Hon är nästan 40..och det är nästan ingen som vet om det hon känner. Hon vill inte ens oroa sin mamma om detta..Vad ska jag göra? Jag blir orolig för henne. Jag är väldigt tacksam för ett snabbt svar.

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej,

svårt detta när det enda svaret är att hon måste komma iväg och kolla. Upptäcker man i tid finns ju mer att göra. Jag anar att hennes personlighetsförändringar snarare beror på depressionen och att hon får mycket att tänka på om hon är rädd efter att ha upptäckt knölen. Jag har svårt att säga vad du skulle kunna göra för att motivera henne att kolla upp det, då jag inte vet vad hon är för typ av person. Jag tänker även på dig och att du inte ska ta för mycket ansvar för henne, så din oro går ut över ditt mående och så är ni helt plötsligt två personer som inte mår bra. Jag skulle nog tjata, tjata, tjata och säga att jag kan gå med, om detta var en person i min egen närhet. Inte ge mig förrän det är kollat. Lycka till!/Annso

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar