Frågor och svar om trång förhud

29 Oct 2013, 09:46 224
Kille, 15 år
Question


Hej jag är en kille på 15 år. Jag kan inte dra bak min förhud utan att det gör väldigt ont. Är det fel eller är det så att vissa inte kan dra bak den bara?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Det låter för mig som att du har trång förhud, vilket inte är helt ovanligt. Förhuden bör man kunna dra bakåt utan att det gör ont, framförallt för att man ska kunna tvätta sitt kön ordentligt. Dock ska du inte försöka dra bak din förhud trots att den är trång och det gör ont, för då kan den eventuellt fastna bakom ollonet och stoppa blodcirkulationen.

För att få hjälp mot din trånga förhud råder jag dig att besöka ungdomsmottagningen (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/) där du kan få utskrivet kortisonsalva, vilket förhoppningsvis kommer göra din förhud mer töjbar. Du applicerar då alltså salvan på förhuden som du sedan drar fram och tillbaka. Hjälper inte det kan du eventuellt behöva göra en liten operation då dom tar bort en bit av eller hela förhuden.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar