Frågor och svar om menstruation

2 Nov 2013, 21:18 375
Tjej, 15 år
Question


Hej!
Jag har en sak jag undrar över. Jag har haft min mens i över 2 år nu. Den var från början väldigt regelbunden. min cykel är ca 30 dagar och brukar inte vika av den siffran. Men i början av sommaren kom inte min mens när den skulle. Är oskuld, så graviditet är uteslutet. När den väl kom var den 2 veckor försenad. Sedan fortsatte den som vanligt. Men nu har detta hänt igen. Den är 1 vecka försenad nu.

Jag har frågat andra som svarat att det kan bero på stress, men jag känner mig inte alls stressad. Jag är ca 177 cm och väger 61 kg, så jag är inte underviktig. Ibland får jag smärtor som liknar mensvärk, men utan att mensen kommer. Min mage svullnar också upp ibland, som vid mensen. Har du någon aning om vad detta skulle kunna bero på?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Mensen kan ibland vara oregelbunden och behöver inte alltid finnas en förklaring till varför. Sådant som kan påverka menscykeln är stress, dåliga matvanor och extrem träning. Känner du inte igen dig i något av detta behöver du ändå inte oroa dig, utan som sagt finns det inte alltid en förklaring till att menscykeln förändras. Det är istället ganska vanligt att menscykeln varierar under livet och framförallt under tonåren.

Mensvärk och uppsvullen mage kommer inte alltid i samband med mensen, utan kan även upplevas under ägglossningen eller inför mensen. Är alltså inget att oroa sig över, utan fullt naturligt. 

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar