Frågor och svar om sex

4 Nov 2013, 09:50 681
Kille, 11 år
Question


Finns det någon lag eller något som säger att man inte får ha sex när man är 11

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Nja, men det finns en lag som säger att någon över 15 år inte får ha sex med någon under 15 år. Lagen är till för att skydda barn från att bli sexuellt utnyttjade och vill alltså inte förbjuda två personer som är kära att ha sex om båda vill. Du kan läsa ännu mer om lagen här: http://www.umo.se/Sex/Aldersgrans-for-sex/.

Det är ändå viktigt att tänka igenom sitt beslut innan man har sex, för att man ska må bra både innan, under och efter. Om du är redo för sex kan endast du själv svara på, känn därför efter hur det känns i kroppen och sinnet när du tänker på att ha sex. Får du en bra känsla genom att det känns mysigt eller får du en dålig känsla genom att det känns obehagligt och pressat. Beroende på vilken känsla du får kan du ta ett beslut. 

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar