Frågor och svar om puberteten

12 Nov 2013, 20:47 459
Kille, 19 år
Question


hej, jag har varit seg i min utveckling hela livet. Har knappt något hår på min rygg och mage inte äns runt ansiktet. Dock är jag glad för det men ser alla andra och de ligger före. även känns som inte jag har kommit in i puberteten ännu. Vet inte kanske gjort det utan jag lagt märke till det. Tycker min röst låter det samma som alltid. Kan det vara så att jag inte har kommit in? Eller har jag gjort det utan känns målbrottet?

Bör man kolla upp detta kanske?

även tänkt har mkt problem med finnar är ju mkt med puperteten kanske jag är mitt i mellan? För acne brukar väll minska sen när jag har kommit utr det?

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Eftersom du är 19 år och därmed bör vara ute ur puberteten snart har du troligen kommit in i den. Tecken på att man är i puberteten är t ex att man växer på längden, könet växer, man blir hårigare och man blir könsmogen (börjar producera spermier). Hur mycket hår man får kan dock skilja sig åt, då vi människor har olika mycket hårväxt. Även förändringar i rösten i och med målbrottet kan märkas mer eller mindre hos vissa.

Finnar är vanligt under puberteten och kan fortsätta även i vuxen ålder, men tenderar ändå att minska med åldern.

Om du är orolig över din utveckling kan du alltid besöka ungdomsmottagningen (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/) där de kan avgöra huruvida du bör vara bekymrad eller inte.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar