Frågor och svar om rakning

7 Nov 2013, 08:07 297
Tjej, 15 år
Question


Jag rakar mig under armarna och där nere vid könsorganet. Och efter ja rakat blir huden sjuk o de kommer exem som liknar finnar där nere och under armarna. De kliar jätte mycke o är sjuka. Va ska ja göra för att inte få röda små nippor som liknar finnar? För ja vill raka mig, och måste!

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Det är vanligt det du beskriver och det rör sig om irriterade hårsäckar. När man rakar sig skadas lite av det yttersta hudlagret och därför kan man få t ex röda prickar eller hårsäcksinflammation som ser ut som finnar.

Viktigt att tänka på vid rakning är att endast lätt trycka rakhyveln mot huden, raka på fuktig hud, smörja in huden efter med en oparfymerad, fuktgivande kräm och om din hud blir allt för irriterad råder jag dig att vänta lite längre mellan rakningarna. På så sätt får huden vila och låt gärna underlivet lufta genom att sova utan trosor.

Mvh Ingrid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar