Frågor och svar om puberteten

20 Nov 2013, 09:49 201
Kille, 13 år
Question


Hej!
Jag är en kille på 13 år och känner mig väldigt kort. Jag är bara 152 cm lång och är kortare än alla jag känner. Både killar & tjejer. Jag har även den ljusaste rösten i min klass och då går jag i en klass med 17 tjejer och 5 killar.
Jag undrar om det är normalt, för det är ofta som folk (bland annat jag) som blir retade för sin längd och röst.
Så, är det normalt och är det något jag kan göra för att då bli längre & få mörkare röst?

Svar
Amanda Andersson
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!

I puberteten växer alla olika fort, vissa skjuter iväg i längden och kommer in i målbrottet tidigt medan det för andra dröjer lite. Det är inget onormalt eller konstigt med det. 

Att reta någon för sin längd och röst är verkligen inte okej, och väldigt dumt. Försök att inte ta åt dig av kommentarerna och prata med någon vuxen hemma eller i skolan om vad det är som du utsätts för. Ibland kan det vara skönt att någon annan vet vad det är som en är med om. 

Varma Hälsningar

Amanda

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar