Frågor och svar om mobbning

21 Nov 2013, 18:40 230
Tjej, 16 år
Question


Hur tror du att religioner kan påverka mobbning?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Mobbning orsakas av många olika faktorer, mest handlar det om att människor har svårt att se individens värde och att normerna spelar en stor roll i vårt samhälle. Om vi alla bara skulle acceptera att vi alla är olika som individer oavsett hur vi ser ut, vart vi kommer ifrån, vad vi har för intressen osv, så skulle mobbningen minska enormt. Då skulle inte religionerna spela någon roll alls kring mobbning, men så länge människor har svårt att se allas lika värde, så kommer vi ha stora problem med mobbning. 

Man kan bli kränkt och mobbad för precis vad som helst i dagens samhälle. Med den attityden många har, så påverkas mobbning av religionerna. Men det är vi alla som kan förändra attityderna och beteendena, vilket är viktigt att komma ihåg. En annan sak att komma ihåg är att det ALDRIG är den utsattes fel att den blir kränkt. Det är dem som har svårt att respektera andras olikheter, som har problem.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar