Frågor och svar om blyg

26 Nov 2013, 14:23 191
Tjej, 16 år
Question


jag e blyg
hur jag sak vara inte det ???

Svar
Amanda Andersson
Nätvandrare, Fryshuset

Hejsan! 

Vad bra att du skriver in till oss. 

Är många som upplever sig själva som blyga och som tycker detta är jobbigt. Det gör inte dina känslor mindre, men ibland kan det vara skönt att höra att det finns andra som känner som en själv och att en inte är ensam. 

Finns inget direkt mirakelknep för hur en ska bli mindre blyg, utan jag tror mycket handlar om att bli trygg och säker i sig själv. De flesta människor har situationer som de är blyga eller obekväma i, för en del hjälper det att utsätta sig för dessa situationer. Genom att utsätta sig för situationerna kan en bli mer trygg och van i hur en ska hantera de situationerna som en tycker är jobbiga eller är blyg i. 

Om det är så att du mår väldigt dåligt över din blyghet eller känner att den begränsar dig kan det vara bra att prata med någon om det, till exempel med skolkuratorn eller med en kurator på ungdomsmottagningen.  Genom att prata om det kan du få verktygen att hantera din blyghet.

Hoppas du har fått lite hjälp av mitt svar.

Lycka till! 

Varma Hälsningar

Amanda 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar