Frågor och svar om sexualitet

26 Nov 2013, 13:37 183
Tjej, 14 år
Question


Hur vet man om man är bisexuell? jag har varit tillsammans med tjejer och det har känt helt okej och det känns som jag dras till dom. Men när andra är runt mig så känns det helt fel och jag vill inte känna så. Hur ska jag göra?

Svar
Amanda Andersson
Nätvandrare, Fryshuset

Hejsan! 

Är många som skriver in till oss med frågor kring sexualitet och jag tycker det är jättebra att du skriver in till oss med din fråga. 

Vilken sexualitet du har bestämmer du själv, det är inget som någon annan kan definiera eller bestämma åt dig. Om du känner dig attraherad och dras till både tjejer och killar så skulle du kunna säga att du är bisexuell. 

Sexualitet är inte något bestämt, och kan ändras över tid. Jag tycker du ska definiera dig med det som känns rätt för dig! 

Du skriver att det kan kännas fel när du är med andra, varför du känner så kan bero på flera olika faktorer. Det samhälle som vi lever idag är väldigt heteronormativt( det vill säga att det råder en föreställning om att heterosexualitet är normen för människors sexualitet), detta kan göra att de som är intresserade av personer med samma kön kan känna sig avvikande och "onormala" . Att vara intresserade av personer med samma kön är inget onormalt eller konstigt. 

Hur känns det fel när andra är runt omkring dig? Är det att du oroar dig för vad andra ska säga eller tycka, eller är det att det känns fel att du attraheras av tjejer? 

Du frågor hur du ska göra för att inte ska kännas fel, att dras till både tjejer och killar är inget fel även om det ibland kanske kan kännas så.. Alla människor attraheras av olika saker och olika människor. 

Om det känns otäckt eller jobbigt att andra ska få veta hur du känner så kan ett tips vara att berätta det ett steg i taget, det är bara du som kan bestämma om du vill "komma ut" eller när du vill "komma ut". Du ska göra det som känns bra för dig! 

Ta hand om dig! 

Varma Hälsningar 

Amanda 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar