Frågor och svar om p-piller

30 Nov 2013, 13:42 1208
Tjej, 16 år
Question


jag har råkat ta fel p piller ordning , tog 7 och sen råkade jag hoppa till 14 , samma rad men råkade inte följa pilarnas riktning . Gör det något????

Svar
Ingrid Wall
Sexualupplysare, Sexperten.nu

Hej,

Det beror lite på vad dina p-piller heter och om de är kombinations piller eller inte, alltså som har tre olika färger. 

Om det är kombinations piller med olika färger är det viktigt att ta de i rätt ordning, annars kan det preventiva skyddet äventyras. Och har du kombinations piller skulle jag därför rekommendera dig att ta kontakt med den barnmorska eller läkare som skriver ut p-pillerna till dig för att kolla med hen hur du ska göra. 

Om alla pillerna på kartan ser likadana ut kan du vara lugn. Kan hända att de sista tabletterna innan du tar sockerpillerna eller ett uppehåll på sju dagar ser lite annorlunda ut. I så fall är det viktiga att du tar alla andra piller innan dessa, oberoende i vilken ordning.

Kolla gärna upp vilken typ av p-piller du har och vad de heter, så kan du troligen hitta information om hur just dom funkar. Vill du kan du maila mig på [email protected] när du vet vad dina piller heter, så kan jag ge dig ett mer konkret svar.

Mvh Ingrid, sexperten.nu.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar