Stöd & Svar

8 Dec 2013, 21:39 171
Kille, 15 år
Question


Om jag berättar för min kurator att jag håller på med cannabis, vad kommer h*n göra då? Vet h*n har tystnadsplikt men måste anmäla vissa grejer.

Svar
Ersta Vändpunktens volontärer
Växa upp med missbruk

Hej! Användning av droger tillhör de saker där anmälningsplikten gäller över tystnadsplikten. Det betyder att kuratorn är skyldig att anmäla detta till socialtjänsten om du är under 18 år. På http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Anmalningsplikt/ finns det information och anmälningsplikt och här http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/socialtjansten/ finns information om vad som händer när socialtjänsten får in en anmälan och vilken typ av hjälp man kan få av dem. Det är viktigt att man får hjälp att sluta använda cannabis då forskning bevisar att det försämrar hjärnans förmåga, man blir helt enkelt "dum" av att använda cannabis. Här http://www.umo.se/Alkohol-tobak-droger/Narkotika/Drogmissbruk-och-drogberoende/ finns information om vilka konsekvenser ett missbruk kan få och vart man kan vända sig för att få stöd och hjälp. Lycka till! Kramar Bonnie

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar