Frågor och svar om självkänsla

6 Dec 2013, 18:45 160
Tjej, 13 år
Question


Hej! jag fick just reda på ett min bästis har en ätstörning. Som tur är var de inte så allvarligt och hon är på väg ur det, men hon är hemma från skolan nästan hela veckor nu och jag får inte berätta om ätstörningen för någon annan men alla fortsätter fråga och det är jätte jobbigt för det får mig att tänka på mig själv. hon har inte haft något problem med just mat förut och när vi sov över hos varandra efter detta besked och det gick hur bra som helst. men jag har blivit orolig att jag kanske oxå kan ha en ätstörning. jag är aldrig hungrig längre, aldrig sugen på saker äter jätte lite osv. detta har pågått ett tag, jag har inte vägt mig på jätte länge för jag är rädd för siffrorna som står på vågen, men när Jag tog mod till mig och väl ställde mig där hade jag bara gått ned 2-3 kg. jag tycker man ska bli glad av det men istället blev jag besviken. är bara 13 men jag har redan jätte dålig självkänsla och hatar min kropp. jag är glad och beter mig som vilken tonåring som helst men innerst inne mår jag jätte dåligt. jag har provat att skära mig men inte blivit besatt av det men ibland händer det men med ganska långt mellanrum. jag har bara berättat detta för en person som jag aldrig har träffat men litar på och hon var i ungefär samma situation som jag. jag vill inte göra någon stor deal av det här. jag har läst om andra personer i andra situationer och svaren blir alltid att söka hjälp men jag vill inte gå ut med de här till andra människor. om man träffar mig kan man inte tro att jag känner som jag gör.. vad ska jag göra??

Svar
Annesofie Blixt
Föreningen Tilia

Hej,

jag ska inte ge rådet att söka hjälp om du inte kommer göra det ändå. Däremot tror jag det kan vara bra att prata av sig och få diskutera med någon som förstår dig om de här sakerna. Om du vill kan du kika in på foreningentilia.se där du helt anonymt kan chatta med oss. Varje dag är chatten öppen mellan 21-23. Där finns folk som känner igen sig exakt i det du berättar, och du behöver inte gå ut med någonting, du kan vara helt anonym, men då får du iallafall utlopp för det du känner och kan få råd och tips hur du ska gå vidare. Kram/Annso

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar